Kediler doğaları gereği çok temizdir. Tipik bir kedi, günün 16 saatini uykuya, 5 saatini ise kendini temizlemeye ayırır. Ama en titiz kediler bile bakıma ihtiyaç duyar. Kedinizi küçüklüğünden itibaren taranmaya alıştırmanız ileride ikiniz için de rahatlık sağlar.
Kediyi taramanın faydaları nelerdir?
Tüyleri temiz ve sağlıklı kalır.
Kıyafet ve mobilyalarınızdaki tüy miktarı azalır.
Tüy yumağı kusması azalır. (Bknz. Kedim neden tüy yumağı kusuyor?)
Tüylerinde keçeleşme ve topaklar oluşmaz.
Kedi alerjisi olan misafirleriniz kedinizi daha iyi tolere eder.
Sağlık problemlerini ciddi bir hal almadan keşfedersiniz. (yaralar, pire, kene, keçeleşmiş topak, döküntü, kilo kaybı, kulak enfeksiyonu)
Kedinizle zaman geçirmiş olursunuz.
Ne sıklıkla taramalı?
Tarama sıklığınız kedinizin tüy yapısına ve uysallığına bağlıdır. Kısa ve orta tüylü kedileri ölü tüylerden arındırmak ve cilt yağlarını vücuduna dağıtmak için haftada bir taramak yeterlidir. Uzun tüylü kediler için durum farklıdır. Tüylerinin keçeleşip düğüm olmaması ve etrafa çok dökülmemesi için her gün ya da haftada birkaç kez taranmaları gerekebilir. İran kedisi ve benzer tüy yapısındaki kedileri her gün taramak onlar için iyidir.
Nasıl taramalı?
Bazı kediler bakımlı olmaktan ve kendileriyle ilgilenilmesinden hoşlanırken, bazılarının buna alışması zaman alır. Bakıma başlamak için kedinizin kendini rahat hissettiği bir zaman seçin. Önce kısa seanslarla başlayın. Zamanla kedinin rahatsızlığı azalacak ve süreyi uzatabileceksiniz.
Tarama veya fırçalamaya başlamadan önce kedinizi okşayın. Taramaya başladığınızda göbek, kalçalar, kuyruk ve kulaklar gibi hassas bölgelere nazik olun. Tüyleri çıktıkları yönde tarayın. Uslu durursa övün ve ödüllendirin. Piyasada birçok kedi bakım tarağı ve fırçası mevcut. Sizin ve kediniz için en iyi olanı bulana kadar deneme yanılma yapmak durumunda kalabilirsiniz.
Hangi tarak uygun?
Uzun tüylü kediler için, seyrek dişli bir tarakla başlamak iyidir. Bu, keçeleşmiş tüyleri çözer ve temizler. Ardından sık bir fırça, dikenli tarak veya tımar eldiveni ile kürkün pürüzsüz hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Keçeleşmiş tüy topakları uzun tüylü kedilerde yaygın bir problemdir. Ayrı bir şekilde duran tüy düğümlerini önce dibinden tutup, seyrek dişli bir tarakla düğümün uçlarını açtıktan sonra yavaş yavaş dibe doğru tarayarak çözebilirsiniz.
Çoğu kedi sahibi bu düğümleri makasla kesmeye çalışır ama bunu çok tavsiye etmiyoruz. Her an kedinizi yaralayabilirsiniz
Eğer keçeleşmiş topak ve düğümler baş edemeyeceğiniz bir hale geldiyse veterinerinizle veya profesyonel bakım hizmeti veren bir yerle iletişime geçin.
Kısa tüylü kedileri genellikle yumuşak bir fırça veya tarakla tımar etmek yeterlidir. Bazı kıvırcık ya da dalgalı tüylü hassas kedileri (Devon Rex, Cornish Rex gibi) güderi ve benzeri yumuşak ve hafif bir bezle ovalayarak taramak gerekir.