top of page
Yazarın fotoğrafıPeri Kızı

Kedilerin çok tüy dökmesinin 6 sebebi

Kediniz çok mu tüy döküyor? Evi çok sık süpürmeniz mi gerekiyor? Kediyi düzenli olarak taramak, tüy dökülmesiyle başa çıkmanın en iyi yoludur. Ölü tüyleri fırça veya tarakla almak etrafa dökülen tüy miktarını azaltırken, kedinizin tüylerini ve cildini iyileştiren doğal yağları da dağıtır. Kediyi taramak, kendini yalarken yuttuğu tüy miktarını da azaltır.

Kedinin aşırı tüy dökmesinin altında yatan nedeni bilmek önemlidir. İşte kedilerin normalden daha fazla tüy dökmesinin 6 nedeni ve çözüm önerileri!


1. Düşük kaliteli mama

Kedinizin sadece bir şeyler yemesi ve doyması yeterli değildir. Eğer dengeli beslenmiyorsa, eskisi gibi parlak olmayan ve sürekli dökülen tüyler kaçınılmazdır.

ÇÖZÜM: Sağlıklı cilt ve tüylere yardımcı olan, yüksek kaliteli bir mama seçin. Ucuza satılan mamalar kedinizi doyurabilir ancak bu mamaların kedinin ihtiyacı olan içerikler açısından fakir olması muhtemeldir. Kedinizin beslenmesinde bir değişikliğe ihtiyacınız olup olmadığını veterinerinizle konuşun.


2. Sağlık sorunları

Bir kedinin aşırı derecede tüy dökmesine neden olabilecek çeşitli sağlık sorunları vardır. Bu sorunlar genelde alerji ve parazitler olarak karşımıza çıkar. Bazı ilaçlar da kedide kaşıntıya ve aşırı tüy dökülmesine neden olabilir. Kedi, sürekli kendini yalamasına neden olan bir sağlık sorunundan dolayı tüylerini dökebilir. Kürkünde tüysüz kısımlar bile oluşabilir.

ÇÖZÜM: Doğruca veterinere gidin. Kediniz aşırı derecede tüy döküyorsa, bir sağlık sorunu olabilr ve tedavi edilmelidir. Kediniz zaten bir ilaç kullanmaktaysa, veterinerle ilacın tüy dökme gibi bir yan etkisinin olup olmadığıyla ilgili konuşabilirsiniz.


3. Mevsim geçişleri

Kediler yıl boyunca tüy döker. Ancak günlerin uzamaya başladığı ilkbaharda artık kalın kürklerini giymek istemezler. Yavaş yavaş yaza hazırlandıkları için bu dönemde her zamankinden daha fazla tüy dökerler.

ÇÖZÜM: Etrafa dökülen tüy miktarını azaltmak ve kedinizi taramak için her gün 1-2 dakikanızı ayırmanız yeterli.


4. Stres

Bazı kediler stres altındayken ya da gergin ve korkmuşsa daha fazla tüy döker.

ÇÖZÜM: Kedinizde saklanma, titreme ya da kumu dışında bir yere tuvaletini yapma gibi stres işaretleri var mı diye bakın. Evinizde son zamanlarda ne değişmiş olabilir diye düşünün (yeni bir evcil hayvan, aşırı yüksek ses vb.) ve kedi üzerindeki stresi azaltmak için ortamda değişiklikler yapın. Her zaman tırmanıp gizlenebileceği ve güvenli hissedeceği birkaç yer olduğundan emin olun.


5. Yaş faktörü

Yaşlı bir kedi, gençken olduğu gibi kendini tımar edemeyebilir, bu da keçeleşmiş tüylere veya dökülmenin artmasına neden olabilir. Başka bir yaşlı kediniz daha varsa birbirlerini tımar edebilirler ancak yine de yardımınıza ihtiyaçları olacaktır.

ÇÖZÜM: Tüylerini düzgün ve yumuşak tutmaya yardımcı olmak için kedinizi her gün tarayın. Bu ekstra ilgi ve özen onu mutlu edecektir.


6. Gebelik

Hamilelikteki hormonal değişiklikler, kedinin normalden daha fazla tüy dökmesine neden olabilir. Yavrularını emzirmeye hazırlandığı için karın bölgesi ve memelerinin etrafındaki tüyleri dökecektir.

ÇÖZÜM: Bu aşırı dökülme yavruları emzirme dönemi sona erdiğinde bitecektir. Veterinerinizden anne ve yavrularına iyi bakma konusunda tavsiyeler alabilirsiniz.


Bazı kediler diğer kedilere göre daha fazla tüy döker. Kediniz Maine Coon ya da İran kedisi gibi uzun tüylü bir ırk ise sık sık tekrarlanan tarama seanslarına kendinizi alıştırmalısınız. Kısa tüylü ırklardan ya da karışık ırk kediler de tüyleri çok kalınsa fazla tüy dökmeleri mümkündür.

Eğer kediniz çok tüy döküyorsa görmezden gelmeyin, bu duruma ilgisiz kalmayın ve kedinize kızmayın. Herhangi bir sağlık problemi olmadığına emin olduktan sonra iyi bir fırça veya tarakla kedinizi ideal sıklıkta tararsanız, gözle görülür bir sonuç alacağınıza emin olabilirsiniz.


Kaynak: www.kedimag.com

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page