top of page
Yazarın fotoğrafıPeri Kızı

Munchkin Cüce Kedi Irkı

Munchkin yani Cüce Kediler, doğal genetik bir mutasyonun neden olduğu boy uzunluğu ile karakterize edilen nispeten yeni bir kedi cinsidir. İlk olarak 1995te TICA bu ırkı tanımaya başlamıştır.  Uzman genetikçilerin araştırmaları sonucu bu ırkın ölümcül veya rahatsız edici bir genetik bozukluk taşımadığı ortaya çıkmıştır.




Munchkin Irkının Özellikleri


Munchkin & Cüce Kediler genel olarak tatlı huylu, neşeli, insan odaklı, dışa dönük, çok akıllı ve kucaklanmaktan taşınmaktan rahatsız olmayan bir cinstir. Bazı kişiler tersini söylesede ben bizzat evimde yaşadığım cüce kedilerimden gördüğüm ve tecrübe ettiğim kadarıyla kısa bacaklı olmalarının koşmalarında veya sıçramalarında hiçbir olumsuz etkileri yoktur.


        Munchkin Cüce kediler diğer ırklar gibi evcil kedilerdir ve insanlarla mükemmel bir uyum içinde yaşarlar. Küçük - orta boy kedilerdir, bacak boyları kısa ve gövdeleri yerden yüksekliklerine göre baştan kuyruğa uzundur, sıcak kanlılardır, tüyleri orta kalınlıkta yumuşacık peluş gibidir. Erkek Munchkin Cüceler ortalama 3.5 - 5kg arasında ve genellikle dişi munchkinlerden daha iri cüsseli olurlar, dişi munchkinler ise ortalama 2.5 - 4.5kg arasındadır. Arka bacakları omuzlarından kalça tarafına doğru hafif bir yükselme sağlıcak şekilde ön bacaklardan biraz daha uzun olabilir. Munchkinlerin bacaklarında hafifçe bir eğim olabilir ama fazla eğim (inek bacaklılık) şovlardan ve gösterilerden diskalifiye olmak için çok makul bir sebeptir.


        Munchkin & Cüce Kediler her renk ve her desende olabilir. Ayrıca Longhair (uzuntüy) olarakda görülürler. Kısa tüylü Munchkinler orta kalınlıkta peluş gibi tüye sayip olmasına nazaran Longhair, uzun tüy versiyonunda ise daha ince tüyler ipeksi bir dokunma hissi verir.  TICA Munchkinlerin eşleşmelerinde soy kaydı olmayan (seceresiz) veya tanınmamış ev kedilerininde eşleştirilmesine izin verir ve doğan yavruları kayda alabilir. Diğer ırkların standartlarını taşıyan veya büyük benzerlik taşıyan Munchkinler şovlarda diskalifiye edilebilirler, standart dışı munchkinlerin şova katılmalarına izin verilmeyebilir.


Sağlık


Munchkin'lerde kısa bacak özelliklerine neden olan genetik mutasyon 'akondroplazi' olarak adlandırılmış olsa da, akondroplazi tipik olarak normalden büyük kafa ve kısa bacak ile ilişkilidir fakat bu kombinasyon munchkin cüce kedilerde görülmez. Durumları bazen hipokondroplazi veya psödoachondroplazya olarakda adlandırılır. 2 Munchkinin eşleşmesi homozigot gen taşıyan embriyoların yaşayamayacağını gösterir ve bu eşleşmeden kaçınılmalıdır.


         Bazı üreticiler Munchkinlerden bi haber olup kısa bacaklı köpek ırklarında görülen omurga proglemlerinin bu kedilerde görülebileceği ortaya atmış spekülasyonlar içine girmiş, fakat 1995te birkaç Munchkin yetiştiricisi kendi kedilerine röngtenler çektirmiş veterinerlere muayene ettirmiş fakat bu soruna kedilerin hiçbirinde rastlanmamıştır. Bununla birlikte, bu genetik mutasyonda görülmesi artmış lordoz (omurganın aşırı eğriliği) ve pektus ekskavatum(oyuk göğüs rahatsızlıkları) insanlarda sık görülmeye başlamıştır. Bu koşullar ortaya çıktıktan sonra bazı üreticiler bu rahatsızlıkların Munchkin harici diğer kedilerde olduğunuda gözlemlemiş fakat bunu inkar etmişlerdir.



Genetik


Munchkin (cücelik) geni otozomal dominant bir gendir. Munchkinler için homozigot embriyolar Scottish Foldlardaki gibi geçerli değildir, homozigot gen taşıyıcı yumurtalar anne rahminde döllense bile rahimde yaşayamayacaklarından 'Fold' larda görülen rahatsızlıkların görülmesi olasılığını sıfıra yakın derecede azaltır. Sadece heterozigot gene sahip embriyolar anne rahminde gelişir ve canlı kısa bacaklı Munchkin yavrularına dönüşerek doğarlar. Çünkü cücelik yalnız heterozigot munchkinlerin genlerinden geçer, doğacak tüm yavruların Munchkin (cüce) olma olasılığıda yüksektir ama Munchkin standartlarını taşımayan normal bacaklı yavrularda olabilir. Bu fenotipler, Mm veya mm genotipleri, M kısa bacaklar için özellik ve m uzun bacaklar için bir özelliktir.


Mm x Mm genotipe sahip iki munchkin ebeveynin üremesinden %50 Mm cüce bacaklı yavru, %25 normal bacaklı yavru ve %25 ihtimalle yumurtalar döllenmez ve yavru sayısı azalır. Sonuç olarak 3te2 yavrular Mm kısa bacaklı 3te1 mm yani uzun bacaklı olur.

          Punnet kareleri, M'nin baskın cüce genini ve m'nin resesiv normal geni temsil ettiği, kısa bacaklı kedi ile sonuçlanan belirli bir çifleşmenin olma şansını göstermek için kullanılır.

          Munchkin (cüce olma) geninin 'MM' iki kopyasını taşıyan kediler rahimde gelişmezler. Munchkin (cüce olma) ve normal 'Mm' genini taşıyan yavrular Munchkin (cüce) kısa bacaklı olurlar. Mm geni taşıyıcı doğan yavrular bu geni yavrularınada aktarabilirler. 'mm' gene sahip normal yavrular, Mm munchkin genine sahip olmadıkları için cüceliği aktaramazlar.


Sevgilerimle,

Emel Elçin

Majesty of Babylon.




Kaynakçalar:

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page